Arte Marțiale

Cuvântul japonez pentru artele marțiale este budō. Acest cuvânt se mai poate traduce și drept mod de viață care cuprinde dimensiuni fizice, spirituale și morale, cu accent pus pe îmbunătățirea de sine, de împlinire sau de dezvoltare personală.

Artele marțiale au luat naștere în istoria Japoniei drept o formă de antrenare a samurailor, pe vremea când doar aceștia aveau permisiunea de a folosi arme. 

Samuraii făceau parte din nobilimea militară din secolul al XII-lea până în anii 1870, când restaurația Meiji le-a revocat rolurile feudale. Aceștia slujeau direct sub daimyo (marii lorzi feudali) și erau foarte respectați și temuți de clasele inferioare.

Samuraii trebuiau să fie pricepuți în practicarea multor arte marțiale (18 mai exact), astfel încât să capete cea mai înaltă stăpânire posibilă a abilităților de luptă.

Acestea fiind spuse, artele marțiale japoneze, fie ele împrumutate din culturile străine sau concepute în Japonia, sunt de o diversitate extraordinară, incorporând nenumărate instrumente, metode și filozofii, fiecare împărțite pe școli și stiluri. 

În mod general, acestea pot fi împărțite în koryū (artele marțiale tradiționale; înființate înainte de Restaurația Meiji) și gendai budō (artele marțiale moderne; înființate după Restaurația Meiji). Totodată, în gendai budō se pune mare accent pe împlinire și dezvoltare personală, în timp ce artele marțiale koryū erau folosite în principal pentru război.

Artele marțiale koryū

Sumo

Sumo este considerat sportul național al Japoniei. În trecut, meciuri oficiale de sumo se țineau la festivitățile anuale pe tot teritoriul Japoniei. În prezent, meciurile sumo și-au păstrat multe din tradițiile sale, precum ținutele arbitrului și ale luptătorilor, dar și ritualurile care însoțesc fiecare meci. Câștigător este luptătorul care reușește să îl arunce pe adversar în afara ringului sau îl face să atingă ringul cu orice parte a corpului, cu excepția tălpilor. 

 

Jujutsu

Jujutsu înseamnă ”arta supleței” și reprezintă manipularea forței adversarului și folosirea ei împotriva lui. În jujutsu se folosește forță indirectă, adică tehnicile de aruncare și blocare a articulațiilor pentru a imobiliza inamicul. Această artă marțială a fost folosită de către samurai împotriva inamicilor cu armură, asupra cărora atacurile directe erau ineficace iar cele mai eficiente metode erau cele de imobilizare. 

Kenjutsu

Kenjutsu reprezintă forma originală a artei mânuiri unei săbii. În timpul shogunatului lui Tokugawa Ieyasu, pacea a fost stabilită iar tehnicile de utilizare a sabiei au trecut printr-o tranziție de la o artă utilizată pentru ucidere, la una cuprinzând o filozofie de dezvoltare personală și perfecțiune spirituală. În timpurile moderne, kenjutsu se referă la aspectele specifice ale măiestriei care reiese din folosirea săbiilor. Este cea mai veche formă de antrenament și consistă din forme de luptă predeterminate, numite kata.  

Battōjutsu

Battōjutsu înseamnă ”arta de a scoate sabia din teacă”, și se focusează pe mișcarea eficientă de a scoate sabia din teacă, de a tăia adversarul și de a pune sabia înapoi în teacă. Spre deosebire de iaijutsu, antrenarea în această artă marțială se accentuează pe contra-atac

 

Iaijutsu 

Iaijutsu înseamnă ”arta prezenței mentale și a reacției imediate” și reprezintă de asemenea arta de a scoate sabia din teacă. Ce are diferit față de battōjutsu este faptul că tehnicile sunt mult mai complexe și pun mare accent pe perfecționarea unei kata.

Artele marțiale gendai budō

Judo

Judo este cea mai faimoasă artă marțială din Japonia. Se poate traduce drept ”metoda suplă/flexibilă”, și reprezintă o artă marțială derivată din jujutsu care se bazează, la fel, pe folosirea forței indirecte în loc de forța brută. Anumite lovituri și luxări periculoase au fost eliminate și au fost introduse forme de lupă, numite, de asemenea, kata. Judo pune mare accent pe îmbunătățirea personală, spirituală și fizică a practicanților săi, și este de asemenea o probă sportivă în Jocurile Olimpice.

Kendo

Kendo se poate traduce drept ”calea sabiei” și este forma modernă a artei marțiale kenjutsu. Practicile și exercițiile sale sunt descendente ale mai multor școli, însă filozofia care stă la baza kendo este ca toate loviturile cu sabia să se învârte în jurul tehnicii kiri-oroshi, și anume lovitura verticală în jos. În kendo se folosesc săbii din bambus numite, shinai și un set de armură din lemn numit bogu, care oferă posibilitatea practicanților să atace cu toată puterea. În prezent, kendo este un sport competitiv practicat peste tot în lume.

Iaidō 

Iaidō este forma modernă a artei marțiale iaijutsu și se poate traduce drept ”metoda prezenței mentale și a reacției imediate”. Față de predecesorul său, iaidō pune foarte mare accent pe dezvoltare spirituală și personală, fapt ce reiese din schimbarea sufixului jutsu cu dō care a avut loc în secolul al XX-lea.

Aikido

În aikido se folosesc tehnici articulare care sunt menite să folosească forța oponentului pentru a-l dezarma, astfel încât nimeni să nu fie rănit. Aikido a adaptat multe aspecte ale artelor marțiale tradiționale, precum jujitsu și tehnicile de luptă cu sabia și sulița, însă în mare parte este bazat pe principiul non-violenței și este o formă de auto-apărare.

Karate 

Karate-do se poate traduce drept ”calea mâinii goale” și este o artă marțială originală din Okinawa. Aceasta își trage rădăcinile din artele marțiale chineze, precum kung-fu și pokkeck (box-ul chinezesc) dar și din artele marțiale tradiționale ale insulei Okinawa (numite te). Există nenumeroase stiluri utilizate în karate, însă toate acestea folosesc două exerciții de bază și anume: kata (care conține un set de tehnici prestabilite) și kumite ( care reprezintă lupta cu un adversar real). 

Acestea sunt doar câteva din multele arte marțiale practicate în Japonia.

Dacă practicați sau ați practicat unele din aceste arte marțiale, vă invit să ne povestiți mai jos, în comentarii, care este experiența voastră și ce ați învățat din practicarea acestor arte marțiale.

De asemenea, dacă vreți să încercați astfel de arte marțiale în călătoria voastră prin Japonia, nu ezitați să ne comunicați acest lucru!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment