Vorbim astăzi despre o latură indispensabilă a turismului în ceea ce privește Țara Soarelui Răsare, care oferă, de cele mai multe ori, o „înghițitură” din ceea ce înseamnă defapt cultura gastronomică și obiceiurile de consum ale niponilor.
Foarte multă lume este interesată de obiceiurile japonezilor în ceea ce privește alcoolul și băuturile cu încărcătură istorică, cum este sake, dar și opțiunile contemporane popularizate la nivel global precum whiskey-ul sau gin-ul. Fiecare dintre aceste băuturi este apreciată în moduri distincte, în funcție de tradiție, ocazie și context social, iar în acest articol vom observa modul în care japonezii se raportează la toate acestea dar cum și tu o poți face, printr-o serie de degustări, în potențiala ta excursie în Japonia.
Înainte de toate, trebuie să menționăm vârsta legală în Japonia, care, în ceea ce privește achiziția și consumul băuturilor alcoolice este 20 de ani.
Sake și infuzia tradiției
Sake, sau vinul de orez, este băutura tradițională a Japoniei, înglobând într-o singură înghițitură, o istorie de peste 1000 de ani. Această băutură este produsă prin fermentarea orezului și are un loc sacru în cultura japoneză, fiind consumată atât în viața de zi cu zi, în mod curent, dar și la ocazii speciale și ceremonii oficiale și culturale.
Există și posibilitatea ca acestă băutură să vă fie prezentată și numită și „Nihon-shu” sau „sei-shu”. Elementul „shu” din aceste cuvinte fiind scris cu același kanji ca și „sake” (酒).„Nihon” înseamnă Japonia, deci „Nihon-shu” se referă la băutura alcoolică tradițională a Japoniei.
Cum ne dăm seama de calitatea sake-ului?
Sake-ul este clasificat în funcție de gradul de polizare al orezului și de procesul de producție. Cele mai apreciate tipuri de sake sunt clasificate ca fiind de calitate superioară, precum Daiginjo și Ginjo, care au arome complexe și o textură mai fină.
Cum se consumă acestă băutură – Sake cald vs sake rece?
Temperaturile la care se servește sake-ul pot varia. Un sake de calitate inferioară este adesea încălzit, pentru a masca imperfecțiunile, în timp ce un sake de înaltă calitate este servit rece sau la temperatura camerei pentru a-i evidenția aromele delicate.
Servirea sake-ului implică, de asemenea, ritualuri de politețe. De exemplu, este considerat nepoliticos să îți torni singur sake. Oamenii se servesc unul pe celălalt, turnând cu ambele mâini, gest care, în cultura niponă, este o dovadă a respectului și ospitalitatății.
Degustări de sake - Unde poți gusta trademark-ul Japoniei
În Japonia există numeroase variante de degustare la care turiștii pot participa, oferindu-le ocazia să descopere bogata tradiție japoneză în producția acestor băuturi a căror calitate excepțională în cadrul turismului de degustare și experiențe culinare este extrem de potentă.
Regiuni întregi sunt dedicate producției de sake, iar multe crame de sake, numite kura, oferă tururi și degustări pentru a promova băutura alături de cultura și istoria ei.
Așadar, pentru ce destinații să optezi pentru a degusta băutura tradițională?
- Fushimi, Kyoto: Fushimi este una dintre cele mai faimoase regiuni de producție a sake-ului, cu multe crame care oferă tururi și degustări. Gekkeikan Sake Brewery, una dintre cele mai vechi și cunoscute crame, oferă tururi și o mică expoziție despre istoria sake-ului, urmată de degustări.
- Nada, Kobe: Aceasta este o altă regiune importantă pentru producția de sake. Aici se află crame renumite, cum ar fi Hakutsuru Sake Brewery,cel mai mare producător de sake din Japonia, care oferă tururi ale muzeului lor de sake, urmate de degustări.
Whiskey-ul japonez
Japonia este în prezent recunoscută la nivel global și pentru calitatea excepțională în producția de whiskey.
Începând din secolul XX, cu producători precum Suntory și Nikka, whiskey-ul japonez a devenit un produs popular și demn de luat în considerare pentru consumul oricărui iubitor al acestei băuturi, devenind un competitor relevant pe piața mondială.
Whiskey-ul japonez este produs, ca majoritatea produselor nipone, cu atenție deosebită la detalii și cu o preocupare aparte pentru echilibru. Procesul începe cu malțuirea orzului, urmată de fermentare în apă pură din surse locale, lichidul fermentat este distilat de două ori în alambicuri, iar după distilare, whiskey-ul este maturat în butoaie de stejar, adesea mizunara, un soi de stejar japonez, care conferă aromele native. După maturare, este blenduit pentru a obține profilul aromatic specific fiecărei distilerii.
Cum și sub ce formă consumă japonezii whiskey-ul?
Highball-ul japonez: Un mod extrem de popular de a consuma whiskey în Țara Soarelui Răsare este sub forma de highball, un cocktail ușor și răcoritor, obținut prin diluarea whiskey-ului cu apă minerală carbogazoasă și gheață. Acest stil de consum a devenit foarte popular, deoarece reduce tăria alcoolului și oferă o experiență mai potrivită contextelor sociale casual.
Pe gheață (on the rocks): Mulți japonezi preferă în continuare să savureze whiskey-ul simplu, on the rocks.
Cu apă sau mizuwari: Un alt obicei comun la nivel local este diluarea whiskey-ului cu apă plată, pentru a echilibra tăria și a evidenția aromele mai subtile ale băuturii. Proporția de whiskey și apă variază, dar este un mod tradițional de a consuma whiskey în Japonia.
Împreună cu mâncarea: Whiskey-ul în Japonia este adesea consumat alături de mâncare, în favoarea savurării băuturii așa cum este des întâlnit în alte culturi.
Degustări de whiskey
Mai multe distilerii ale celor mai mari producători, a căror calitate este confirmată la nivel global deja, oferă tururi și sesiuni de degustare pentru turiști. Printre acestea se numără:
- Suntory Yamazaki Distillery: situată în vecinătatea vechii capitale, Kyoto, această distilerie este una dintre cele mai faimoase din Japonia, și oferă tururi ghidate care includ degustări. Prin participarea la acest tip de tur poți afla despre procesul de producție și încerca varietăți exclusive, indisponibile pe piața internațională.
- Suntory Hakushu Distillery: Epitomul „două dintr-o lovitură”, această distilerie este situată în Alpii Japonezi, unde, pe lângă peisajul montan care îți taie respirația, Hakushu Distillery oferă o experiență unică de degustare într-un cadru natural, cu whiskey-uri proaspete, recunoscute pentru notele subtile și distinctive de fructe și ierburi.
- Nikka Yoichi Distillery: Nikka este un alt nume important în producția de whiskey japonez, iar tururile de la distileria Yoichi, situată în Hokkaido, oferă o experiență detaliată a istoriei whiskey-ului Nikka, iar degustările includ atât whiskey-uri clasice, cât și ediții speciale.
Gin, dacă vă vine a crede
Deși gin-ul nu are o istorie atât de îndelungată în Țara Soarelui Răsare precum whiskey-ul sau sake-ul, a devenit tot mai popular în ultimii ani. Producătorii locali de gin au început să creeze versiuni artizanale folosind ingrediente locale, specifice, cum ar fi yuzu (un citric japonez), ceaiul verde sau florile de cireș și să profite de specificul și popularitatea acestora.
Obiceiuri de consum:
Gin tonic: O băutură populară în barurile nipone, la fel ca în alte părți ale lumii. Cu toate acestea, ginurile japoneze tind să fie mai aromate și să se combine cu tonicuri speciale pentru a scoate în evidență nuanțele ingredientelor locale.
Cocktailuri artizanale: Japonezii sunt cunoscuți pentru atenția lor la detalii, cum vorbeam și mai devreme, iar acest lucru se reflectă și în cocktailurile care au gin-ul ca ingredient principal, ginul fiind folosit ca bază pentru creații rafinate, deseori inspirate de natura, anotimpurile și sărbătorile sezoniere ale țării.
Gin straight: Datorită purității și rafinamentului ginurilor japoneze, acestea sunt adesea savurate și simple.
Degustări de gin specific japonez:
Gin-ul japonez a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar distileriile care produc gin artizanal încep să ofere și ele tururi și degustări. Printre acestea, recomandările noastre ar fi:
- Kyoto Distillery: Această distilerie este recunoscută pentru Ki No Bi, unul dintre cele mai faimoase ginuri japoneze, cunoscute și consumate internațional. Deși distileria marelui producător de gin KI NO BI din Kyoto nu este deschisă publicului, compania a renovat o casă machiya veche de peste 100 de ani, The House of KI NO BI, unde vizitatorii pot afla despre procesele de producție a ginului japonez, și pot vizita barul de la fața locului pentru un cocktail „nativ” sau o masă ușoară. În weekend, magazinul organizează și seminarii despre procesul de fabricație, oferind participanților posibilitatea de a degusta mai multe tipuri de baze spirtoase ale băuturii și șansa de încerca ei înșiși să amestece ginul propriu.
- Suntory Osaka Distillery: Suntory Roku Gin este un gin artizanal premium produs de distileria Suntory, una dintre cele mai prestigioase companii japoneze de băuturi alcoolice. Deși ginul nu este distilat direct în Osaka, ci într-o fabrică Suntory din zonă, orașul este unul dintre centrele importante ale producției companiei.
Suntory organizează ocazional tururi și degustări în cadrul facilităților sale, inclusiv în Osaka, unde turiștii pot explora gama de băuturi artizanale, inclusiv Roku Gin. Roku Gin se remarcă prin utilizarea a șase ingrediente botanice unice din Japonia: floare și frunze de sakura, ceai sencha, ceai gyokuro, piper sansho și coajă de yuzu. Fiecare dintre aceste ingrediente reprezintă un simbol al anotimpurilor japoneze, iar procesul de distilare este realizat în alambicuri de cupru speciale pentru a păstra aromele delicate.
Festivaluri și evenimente sezoniere:
Anual Japonia găzduiește mai multe evenimente importante de degustare pentru whiskey, gin și sake care constituie ocazii excelente pentru a explora cultura japoneză a băuturilor alcoolice și a privi îndeaproape obiceiurile de consum.
Sake World Summit din Kyoto este un eveniment anual, de foarte mare anvergură, din regiunea Kansai, dedicat sake-ului. Numeroase crame din întreaga țară participă cu produsele lor și oferă o platformă foarte potentă de explorare pentru iubitorii sau pasoniații de sake.
Whiskey Festival din Osaka se desfășoară, lafel, anual, fiind un eveniment notabil pentru fanii whiskey-ului japonez, cu degustări și seminarii conduse de distileri renumiți. Acest festival atrage atât localnici, cât și turiști.
Saijo Sake Festival are loc în Hiroshima și este, de asemenea, un eveniment anual, cu o tradiție îndelungată. Festivalul oferă acces la sute de varietăți de sake și este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri de acest tip din întreaga țară.
Sake no Jin este un alt festival anual de sake organizat în Niigata, una dintre cele mai renumite regiuni producătoare de sake din Japonia, unde participanții pot degusta sute de varietăți de la peste 80 de producători locali.
În general, pentru a participa la acest tip de degustări trebuie să rezervi în avans prin intermediul site-urilor oficiale ale distileriilor sau, apelând la agenția noastră, unde, în funcție de preferințele și dorințele voastre, noi ne putem ocupa de toate rezervările, inclusiv vizite la distilerii și baruri specializate, iar tururile personalizate în care un ghid local îți poate oferi o experiență ghidată, sunt și ele destul de populare când vine vorba de experiențe ca aceasta, în care limba japoneză de specialitate poate apărea ca un oarecare obstacol, iar ghizii noștrii te pot însoți în această experiență.
Fiecare băutură are propriile ritualuri și obiceiuri, iar rafinamentul și respectul față de tradiție sunt prezente întotdeauna. Atât whiskey-ul japonez, cât și ginul popularizat mai recent, reprezintă exemple de excelență în producție, în timp ce sake-ul rămâne o parte esențială a culturii japoneze, în strânsă legătura cu identitatea națională și de ritualurile sociale.