Pentru cine plănuiește să viziteze Țara Soarelui Răsare în lunile de toamnă, se știe, peisajele nu dezamăgesc.
De ce? După cum probabil știți, sau vă imaginați măcar, așa cum florile de cireș împodobesc lunile de primăvară – din martie până în aprilie, toamna este sezonul „momiji” sau al frunzișului toamnei, care îmbracă întreaga țară în galbenuri, roșuri și oranjuri, transformând-o într-o priveliște incomparabilă, și de neuitat.
Cunoscute la nivel local sub numele de koyo, sau momiji, culorile schimbătoare ale frunzelor de toamnă sunt foarte prețuite în Țara Soarelui Răsare pentru frumusețea uimitoare și semnificația lor culturală.
Înainte de a vorbi despre datele schimbării culorilor frunzișului de toamnă în Japonia, trebuie să remarcăm că există două tipuri de momiji: frunzișul galben și frunzișul roșu. Frunzele galbene se referă la copacii de ginkgo, care de obicei își schimbă culoarea de la verde luxuriant la galben la mijlocul lunii noiembrie. Roșu, pe de altă parte, se referă la frunzele create de arțarii japonezi de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie.
Astfel, ne vom referi la două prognoze diferite.
Apogeul peisajului tomnatic
În acest an prognoza frunzișului de toamnă pentru 2024 sugerează o întârziere considerabilă în atingerea apogeului renumitului peisaj feeric, în care majoritatea copacilor și-au schimbat deja culorile și, așa cum primăvara adierea vântului ridică petalele florilor de cireș, în acest sezon, ar fi rândul frunzelor uscate.
Totuși, când vorbim despre apogeul peisagistic, ne referim la momentul de maximă înroșire a frunzișului, însă, a nu se intra în panică: procesul de înroșire a frunzelor este îndelugat, iar farmecul peisajului și atmosfera tomnatică e de regăsit pe tot parcursul lunilor toamnei.
Frunzele Roșii ale arțarilor:
Frunzele galbene ale copacilor ginko:
Conform ultimului forecast publicat de Corporația Meteorologică a Japoniei, apogeul fruzișului de culoare roșie, al arțarilor, este la 1 Decembrie, în Tokyo, în jurul datei de 12 Decembrie, în Kyoto, variind în funcție de regiune. Regiunile nordice precum Hokkaido se preconizează a începe să prindă culoare la începutul lunii noiembrie, în timp ce regiunile sudice pot ajunge, în acest an, și la jumătatea lunii decembrie.
Lafel ca în cazul frunzelor arțarilor, și frunzișul galben întârzie șă apară, apogeul fiind așteptat în jurul datei de 26 Noiembrie în Tokyo, 28 Noiembrie în Kyoto, în Hokkaido la începutul lunii noiembrie, iar în zonele sudice ale arhipelagului, la finalul lunii noiembrie.
Momijigari și sărbătorile sezoniere:
Momijigari este fenomenul sezonier echivalent celui de „hanami”, sărbătoarea privitului cireșilor înfloriți, doar că se referă la privitul frunzelor și este o modalitate foarte populară de a celebra intrarea în noul anotimp, schimbarea și roadele sale.
Deși se pare că în acest an Japonia are parte de o toamnă târzie, frumusețile naturii sunt așteptate cu sufletul la gură de către niponi, ca în fiecare an, iscând în jurul lor numeroase festivaluri și tot felul de sărbători.
Cele mai bune spoturi pentru „momijigari”
Sau de unde se văd cel mai bine culorile toamnei, în Țara Soarelui Răsare?
Gyoen National Garden
Unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din Tokyo, Gyoen National Garden oferă o oază de liniște în cartierul plin de viață: Shinjuku. Construită inițial ca reședință privată pentru un lord feudal în perioada Edo, a devenit mai târziu o grădină imperială, înainte de a fi deschisă publicului în 1949.
Arashiyama
Localizată în Kyoto și renumită pentru pădurea sa de bambus, zona devine și mai șarmantă toamna, munții care înconjoară Arashiyama îmbrăcând nuanțe vibrante de roșu și portocaliu.
Kiyomizu-dera
Unul dintre cele mai emblematice temple din Kyoto, Kiyomizu-dera oferă o priveliște incredibilă asupra orașului și a dealurilor din jur, pline de culorile toamnei.
Nara
Nara, cu faimoasele sale căprioare libere și templele istorice, este, de asemenea, o destinație perfectă pentru o plimbare prin frunzișul toamnei.
Hokkaido
Deși este una dintre regiunile cu temperatura mai scăzută, Hokkaido este o destinație perfectă pentru anul acesta, tocmai datorită climatului său, fiind una dintre primele zone în care se așteaptă schimbarea culorii frunzișului toamnei. Așa cum spuneam mai devreme, forecast-ul preconizează ca acest proces ar începe devreme în luna noiembrie.
Ce trebuie să ai în vedere pentru a călători în Japonia în sezonul momiji?
- Rezervări în avans:
În primul și-n primul rând, având în vedere că acest sezon este al doilea cel mai popular pentru a vizita Țara Soarelui Răsare, după sezonul hanami, cel mai inspirat este să consulți cu ceva timp înainte forecast-urile momiji și să faci rezervări cu o perioadă considerabilă de timp înaintea plecării.
- Nu-ți fie teamă să părăsești orașele mari:
În această perioadă, frumusețile oferite de natură primează, așa că recomandarea noastră ar fi să vă îndreptați și către destinații mai puțin orășenești și mai apropiate de natură, pentru a vă bucura în tihnă de ce are o toamna japoneză de oferit. În multe zone rurale se organizează chiar și festivaluri ale schimbărilor culorilor, din verde, în galben și roșu, la care puteți lua parte pentru a vă imersa cât mai autentic în experiența tradiției nipone.
- Încarcă-ți bateriile și nu uita camera foto!
Ai și de ce, crede-ne, o să vrei să arăți tuturor celor de acasă peisajele sublime pe care le-ai văzut.
Așadar, sezonul momiji rămâne o experiență de neuitat, chiar și în 2024, când frunzele sunt așteptate a-și face apariția puțin mai târziu decât în anii precedenți, această întârziere nefăcând decât să adauge un plus de farmec și să ne învețe o boabă din viziunea și răbdarea japonezilor când vine vorba despre ritmurile naturii, oferindu-ne șansa de a savura spectacolul naturii într-o lumină diferită, de fiecare dată.
Fie că alegi să explorezi templele istorice din Kyoto, peisajele răcoroase din Sapporo sau grădinile ferite de aglomerația celei mai populate metropole din lume, culorile toamnei continuă să impresioneze și să fascineze. În 2024, momiji te așteaptă cu peisaje vibrante, o atmosferă deosebită și o ocazie perfectă de a redescoperi frumusețea Japoniei în toată splendoarea ei autumnală.