Ginza, un cartier vibrant și elegant din inima capitalei nipone, Tokyo, este renumit nu doar pentru centrele comerciale cu magazine de lux, ci și pentru cultura artistică bogată și muzeele, galeriile și anexele expoziționale. Dacă ești pasionat de artă și vrei să explorezi acest centru de referință fascinant al Japoniei, îți propunem un itinerariu de o zi, care îți inspiră, poate, propria călătorie.


1. Cafea la Cafe de l'Ambre
Prima oprire, pentru micul dejun și cafea în stil tipic japonez:
Cafe de l’Ambre, Ginza, Tokyo. Una dintre cele mai vechi și respectate kissaten din Japonia, deschisă în 1948.
Dar ce sunt kissaten? În afară de o experiență ce nu trebuie ratată, aceste cafenele, zise și „tradiționale”, își au originile în anii 1920 și sunt niște cafenele relativ „normale”, dar cu o atmosferă retro, cu mobilier de lemn vechi, muzică jazz și o abordare clasică a cafelei. Practic, sunt „old-fashioned”.
Și cu ce diferă, până la urmă, din punct de vedere al produsului? Spre deosebire de cafenelele moderne, aici vei găsi preparate mai simple, cum ar fi cafeaua preparată la filtru, servită adesea alături de un desert tradițional, cum ar fi cheesecake japonez sau un sandwich cu ou, ambele preparate locale, foarte populare printre japonezi.

2. Primul muzeu al zilei: Muzeul de Artă Suntory
După cafea, te îndrepți către:
Muzeul de Artă Suntory. Aici, vei descoperi o selecție impresionantă de lucrări moderne și contemporane, cu accent pe arta japoneză.
Principiul Muzeului de Artă Suntory este „arta în viață” iar programele sale de curatorie sunt ghidate de motto-ul muzeului: „arta revăzută, frumusețea dezvăluită”. În prezent, acest muzeu deține aproximativ șase expoziții speciale, organizate anual de către 11 curatori.
Colecția include în prezent aproximativ 3.000 de lucrări și, în afară de a vizita expozițiile, muzeul organizează săptămânal ateliere de ceremonia ceaiului, al cărui program îl puteți verifica și rezerva pe site-ul muzeului.


3. POLA MUSEUM ANNEX
Următoarea oprire:
POLA MUSEUM ANNEX, Ginza, este, după cum îi spune și numele, o galerie anexă a Muzeului de Artă Pola, care se află în Hakone.
De la artiști japonezi contemporani, la obiecte de artă și lucrări din colecția Muzeului de Artă Pola, pe care le expune regulat și fără tarif de vizitare, anexa își propune să creeze un spațiu în care publicul numeros al străzilor aglomerate din Ginza să-și îmbogățească simțul frumosului și sensibilitatea vizuală prin intermediul artei.

4. New Art Lab
Continuăm turul Ginzei cu o a doua galerie a zilei:
New Art Lab nu este doar o galerie sau un magazin în sensul convențional. Este un spațiu al experienței și experimentelor, unde arta să poată fi prezentată și vândută, indiferent de noutatea sau vechimea ei. Un loc în care ideile, gândurile și spiritul artiștilor transpuse în lucrările lor să poată fi transmise și publicului care să-și poată aprofunda, la rândul său dragostea și înțelegerea față de lucrări, artiști și relația dintre aceștia și spațiu.

5. Asahi Inari Shrine
Schimbăm puțin registrul la amiază, și după un muzeu și doua galerii consecutive, recomandăm:
Templul Asahi Inari.
Localizat pe terasa unui imobil din Ginza, Templul Asahi Inari este unul dintre templele care au fost mutate pentru a face loc dezvoltării orașului, și este un exemplu perfect a ceea ce definește, până la urmă, spiritul japonez în plina lui ambivalență: respectul pentru tradiție și avântul dezvoltării.
Templul nu este tocmai „în văzul lumii”, așadar, ca să ajungi la el va trebui să urci până la etajul 8 al imobilului, apoi să ieși printr-o ușă în dreapta, pe scara exterioară, pe care mai apoi să urci până ajungi pe terasă.

6. Nu uita de shopping!
Pe parcursul zilei vei întâlni cu siguranță o grămadă de magazine și boutique-uri care-ți vor fura privirea, așa că asigură-te că îți rezervi destul timp să-ți dai frâu liber și în acest sens, Ginza fiind un centru comercial renumit.
Recomandările noastre sunt a te înarma cu timp, răbdare și pașaport. Nu, nu este o glumă: în Japonia, orice cumpărături vin cu o taxă adițională, de care o bună parte dintre magazine te pot scuti, dacă prezinți pașaportul la casă, lucru care îți poate salva o sumă considerabilă la achiziționarea articolelor mai pricey.
Două dintre preferatele noastre, native Țării Soarelui Răsare și o vizită demnă de luat în considerare, chiar și fără să faci vreo achiziție, ar fi:
Fondat în 1663, Kyukyodo este un magazin specializat în hârtie japoneză și produse din aceasta, obiecte de caligrafie și incense.
Poți găsi aici o varietate de obiecte de papetărie, cărți poștale, plicuri și articole artizanale din hârtie japoneză, la primul etaj, iar la al doilea, incense, bețișoare parfumate autentice, odorizante și obiecte pentru caligrafie.
Marketat atât specialiștilor cât și pasionaților, Kyukyodo își dorește satisfacția oricui își propune integrarea „elementelor japoneze” în viața de zi cu zi.

Situat în 1-chome, departe de agitația din centrul orașului Ginza, magazinul Union Works se află la primul etaj al clădirii Okuno, o clădire clasică rară din Ginza, și se specializează în repararea pantofilor. Nu sunt însă la ce te-ai aștepta: de la arhitectură, la design interior, promovare, produse și personal, Union Works se ocupă de fiecare detaliu la un nivel de înaltă expertiză. Nu doar că serviciile de reparație sunt oferite de către meșteri profesioniști, dar expun și produse din piele destinate vânzării, deci merită să arunci un ochi aici chiar dacă nu ai nici o pereche de pantofi de reparat.

7. După o zi plină: Ginza Akebono
Acum că ți-ai îmbogățit vocabularul artistic cu câteva zeci de lucrări nipone relevante și peisaje 100% tokyoite, este momentul perfect să te îndulcești la:
GINZA Akebono.
Akebono, Ginza, este o cofetărie cu 63 de ani de tradiție și istorie. Renumită pentru aromele rafinate și căutarea continuă a celor mai bune ingrediente, cofetăria Akebono reunește tradiția culinară a gusturilor specifice bucătăriei Japoneze, cu ingrediente sezoniere, aducându-le în contextul contemporan al străzilor din Ginza, ai căror clienți sunt atât de mulți turiști cât sunt și localnici.

8. Finalul zilei la Bar Penguin
Situat în inima cartierului, Bar Penguin este locul perfect pentru o experiență intimă, murakamiană. Această locație a câștigat recenzii excelente pentru atmosfera sa fermecătoare, serviciile deosebite și mai ales pentru cocktail-urile lor.
Inspirat de, cum îi spune și numele, pinguini, tema barului se reflectă în decorul său și în atmosfera prietenoasă, plăcută. Bar Penguin este o adevărată bijuterie ascunsă, atrăgând atât localnicii, cât și turiștii în căutare de o evadare plăcută, grațioasă din agitația străzilor animate ale orașului.



Ginza reprezintă o sinteză rafinată între artă, cultură și gastronomie, oferind o experiență captivantă. Această zi dedicată artei culturii nipone îți va revela esența spiritului artistic al Tokyo-ului. Pregătește-te să te lași inspirat și să savurezi fiecare moment al acestei zi, și un cocktail, desigur.