Desi Osaka si Kyoto ne ofera nenumărate feluri în care ne putem petrece timpul, iată că Nara, locație ușor accesibilă din cele două mari orașe, reușește să atragă în fiecare an milioane de vizitatori.
Turiști veniți nu doar din alte țări dar și din Japonia, călătoresc spre Nara pentru a vizita Marele Buddha a cărui statuie înalta de 15 metri este adăpostită de una dintre cele mai mari clădiri de lemn din lume. Nu suntem surprinși de numărul mare de elevi cu care ne putem întâlni de-a lungul drumului, deoarece Nara este o destinație populară pentru excursiile școlare.

Dar Templul Todaiji, a cărui înaltă statuie atrage atenția vizitatorilor, nu este singurul motiv pentru a vizită vechea capital a Japoniei. Înaintea orașului pe care îl știm drept capitala veche, capitala culturală Kyoto, la Nara descoperim una dintre primele încercări ale poporului japonez de a construi o capitală după exemple chinezești, cu un plan simplu de tip grilă.

Aflați pe străzile orașului, înțelegem cât de ușor ne orientăm și că nu ne putem rătăci și totuși apare un factor neașteptat pe care nu l-am luat în calcul, și anume, sutele de căprioare. Acestea se plimbă fără niciun fel de reținere prin parcul central dar și pe aleile care ne conduc spre altarul Kasuga Taisha, un altar ce aparține religiei originare a Japoniei, Shinto.
Sărind de la o căprioară la alta, hrănindu-le cu biscuiții făcuți special pentru ele și încercând să obținem poza perfectă cu care să ii surprindem pe cei de acasă, descoperim că am ajuns pe una dintre aleile ce ne duc spre altar. Cu cât ne apropiem de acesta, ne gândim că este un secret protejat de maiestuoasa pădure care ne cuprinde în brațele naturii.

Păstrând tema tradiției, călătoria în orașul Nara este completată de o vizită în Uji, acolo unde ceaiul verde este transformat din planta ocrotită de razele soarelui, în produsul final de care ne bucurăm în ceașcă, gata să ne încălzească și să ne trezească din posibilă oboseală a drumului.
Ce mod mai potrivit de a ne bucura de tradiționalul ceai verde decât prin mișcările, starea de spirit și ambianța ce însoțesc ceremonia ceaiului. Ne putem bucura de acest eveniment special aproape oriunde în lume, până și shogun-ul se bucură de acest lux oriunde se află, datorită unei case de ceai portabile. Dar parcă ceaiul are alt gust la el acasă.
Dar Uji este mai mult decât o zona în care se cultivă ceaiul. Numele orașului este asociat cu Povestea lui Genji, considerat primul roman scris de o femeie din lume. Detaliile descrise în român ne ajută să ne imaginăm cum membrii curții imperiale își petreceau timpul în perioada Heian, ocupați cu idile de dragoste și planuri de răzbunare. Acțiunea din câteva capitole ale romanului se petrece chiar în Uji, ale cărui râu curge la vale odată cu lacrimile vărsate din dragoste.
Drumul presărat cu localuri de unde ne putem cumpăra faimosul ceai verde și unde putem servi delicatese care au prins culoare verde datorită unui ingredient care acum nu ne mai este străin, ne duce ușor spre Templul Byodoin. Clădirea impresionantă parcă ni se pare cunoscută și imediat ne dăm seama că suvenirurile au fost cumpărate cu ajutorul monezii de 10 yeni care conține imaginea templului. Ne lăsăm captivați de istoria templului și lăsăm în urmă orice grijă încercând să găsim pacea interioară în frumoasa grădină care reprezintă paradisul budist.

O zi plină de cultură, tradiție și experiențe noi ne așteaptă în Nara și Uji. Din păcate, căprioarele nu ne vor urma în tren, așa că vor rămâne sprintene în amintirile create în aceste locuri magice.
By Iani Sandru