Kyoto a fost capitala Japoniei vreme de 1000 de ani iar astăzi este, cu siguranță, cel mai tradițional oraș din Țara Soarelui Răsare, unul (dacă nu chiar singurul) dintre puținele orașe japoneze neatinse de bombele celui de-al doilea Război Mondial, unul care se mândrește cu o colecție de monumente aflate în patrimoniul UNESCO, unul în care poți descoperi bucătăria japoneză în toată splendoarea ei.
Dar să vedem, pe scurt, ce poți vedea în Kyoto, acest oraș care nu are nebunia capitalei Tokyo dar în care vei descoperi și înțelege perfect noțiunea de zen.
Fushimi Inari Taisha
Dacă ai văzut filmul Memoriile unei gheișe, vei recunoaște imediat templul și porțile Torii, de culoare vermilion, înșirate unele după altele, care formează un adevărat tunel ce se întinde pe coasta unui deal. Se spune că sunt 10.000 de porți (noi nu le-am numărat…) la Fushimi Inari, pe sub care te poți plimbă ore în șir, peisajul fiind sublim în unele locuri. Fiecare poartă are o inscripție cu numele companiei sau a persoanei care a donat-o. Inari este zeul orezului dar și patronul spiritual al afacerilor, prin urmare se spune că dacă ai acolo o poartă, vei avea succes în afaceri.
Templul Kinkaku-ji sau Pavilionul de Aur
Kinkaku-ji este, probabil, cel mai cunoscut templu din Japonia, cel care apare în multe pliante turistice atunci când vine vorba nu doar de Kyoto ci de toată țară. Pavilionul principal este acoperit cu aur și se reflectă într-un mod fantastic în luciul heleșteului din față lui.
Actuala construcție datează din 1955, la cinci ani după ce clădirea originală fusese arsă de un preot căzut în disgratie, incident imortalizat în romanul Pavilionul de Aur, scris de Yukio Mishima. Nu ai voie să intri în clădire, dar grădinile sunt superbe și îți permit fotografierea ei din mai multe unghiuri.
Templul Ginkaku-ji sau Pavilionul de Argint
Pavilionul de Argint a fost construit după modelul celui de aur iar grădinile de aici sunt printre cele mai frumoase din întreaga Japonie. O serenitate totală domnește asupra acestui loc binecuvântat ce datează din secolul 15 când a fost ridicat pe post de locuință pentru artistul sogun Ashikaga Yoshimasa, patron al artelor.
Localizat în capătul Drumului Filosofului (creat în memoria filosofului Nishida Kitaro, fondatorul Școlii de Filosofie din Kyoto), Ginkaku este subiect de intense dicuții în cartea lui Donald Keene Yoshimasa și Pavilionul de Argint: Creația sufletului japonez.
Districtul Gion
O atmosferă stranie dar frumoasă răzbate în acest district în care trebuie să zăbovești un pic pentru a reuși să fotografiezi unul dintre simbolurile Japoniei tradiționale: gheișa.
Gheisele sunt parte a istoriei Japoniei iar misterul, clasa și educația lor au făcut de-a lungul timpului subiecte ale unor ample dezbateri, cărți și filme. În ziua de azi vezi rar gheișe adevărate pe străzile din Japonia dar unul dintre locurile în care nu le poți rata este cartierul Gion, din Kyoto, un loc care-și arată fascinantă față în special după lăsarea întunericului. Vechile ceainării își primesc oaspeții care sunt întreținuți de frumoasele geiko (termenul local pentru gheișe), pe care trebuie să le plătească pe măsură.
Dacă te afli prin Kyoto în timpul primăverii, nu rata spectacolul Miyako Odori, unde primăvara este sărbătorită prin dans și cântec de către talentatele gheișe din Gion.
Templu Kiyomizu-dera
Kiyomizu-dera este un alt monument aflat în patrimoniul UNESCO iar atracția lui de baza este clădirea principala, făcută în totalitate din lemn și sprijinită pe piloni înalți – atenție, nici măcar un cui nu a fost folosit pentru îmbinarea bârnelor!
Construcția a fost ridicată în secolul 8 (înainte ca orașul să devină capitală a Japoniei) iar ceea ce vei remarcă imediat sunt peisajele spectaculoase asupra orașului și cascada din apropiere.
Kyoto întreține o atmosferă zen pe toată perioada anului, astfel îl poți vizita oricând ți se cuvine. Iar cu Japan By Myself, îți poți planifica vacanța fix pe placul tău.