Când auzim Japonia, primele lucruri care ne vin în minte sunt templele și altarele încă bine conservate, ce se îmbină cu tehnologia avansată și modernismul clădirilor, creând astfel o balanță între trecut și viitor. În plus, cultura și stilul de viață japonez sunt foarte bine cunoscute în lume, fiind exemple inedite de urmat.
Însă, gastronomia este de asemenea, o parte importantă a tradiției și a culturii japoneze, ea fiind cunoscută mai bine sub numele de „washoku” (mâncare tradițională). Bucătăria japoneză a fost inclusă în patrimoniul cultural UNESCO pentru diversitatea pe care o are.
Ce este însă, atât de special la bucătăria japoneză?
Pe lângă faptul că în Japonia există o varietate de mâncăruri de sezon, fiind considerate o alimentație sănătoasă și echilibrată, japonezii se fac remarcați prin respectul pe care aceștia îl au față de ingredientele pe care le utilizează, prețuind gustul fiecărui ingredient. Pe lângă acest aspect, istoria, dar și cultura au dus la o bucătărie variată, fiecare prefectură din Japonia având rețetele ei washoku ce au fost transmise din generație în generație.
Mâncărurile specifice toamnei
Dacă noi spunem „toamna se numără bobocii”, și japonezii au o zicală care sună cam așa: „toamna este sezonul de mâncat”. Ei se bucură de roadele pentru care au trudit aproape un an și le mulțumesc zeilor pentru recoltele dăruite. Desigur, peștele și orezul sunt nelipsite de pe lista bucatelor de sezon. Toamna este sezonul când carnea de pește este considerată a fi sățioasă, iar orezul din recolta proaspăt culeasă este socotit a avea un gust inegalabil!
Printre cele mai populare feluri de mâncare specifice toamnei amintim:
Peștele prăjit ”sanma”
Toamna este sezonul în care japonezii își scot micile grătare în curțile caselor, și încep să prăjească la foc mic pește cu diverse mirodenii. Cum spuneam mai devreme, toamna este sezonul când carnea de peste este cea mai sățioasă.
Peștele „sanma” este specific acestui sezon răcoros, astfel că merită încercat și în restaurante, alături de un bol de supă miso și orez.
Yakiimo truck
Odată ce toamna se face simțită, apar și micile stand-uri cu mâncare sau food truck-uri. Astfel, puteți să va luați ceva gustos de mâncare la un preț scăzut pentru a va putea încălzi. Una dintre gustările de toamna pe care le veți găși vândute pe stradă este cartoful dulce japonez copt, zis si „yakiimo”.
Oden
Fiind un fel de fiertură de legume, ridiche, ouă și tofu, oden are mai multe modalități de preparare, ea fiind diferită de la o regiune la altă.
Printre stand-urile de mâncare, veți găși acele mici restaurante „mobile”, care vând tăiței si fierturi ce pot fi savurate pe loc.
Kabocha Korokke (crochete de dovleac)
Desigur, dovleacul este nelipsit de pe lista legumelor de toamna în Japonia. Dese ori, crochetele japoneze se fac din cartofi și dovleac, însă toamna sunt predominante cele din dovleac. Fie că le cumpărați de la food truck-uri sau le serviți deasupra unor tăiței crocheta de dovleac este o gustărică pe care o poți încerca oriunde atunci când vizitați Japonia pe timp de toamnă!
Castanele japoneze „kuri”
Dacă am fost obișnuiți cu imaginea sau cu mirosul castanelor prăjite, ei bine, în Japonia, castanele au mai multe feluri de preparare. Forma lor des întâlnită este mai degrabă cea de castane fierte cu orez, fiind considerat un deliciu pentru japonezi pe timp de toamnă.
Castanele „kuri” reprezintă unul din ingredientele prăjiturilor tradiționale japoneze „wagashi”. Vă îndemnăm să le gustați și în această varianta.
Hiyaoroshi si Akiagari Sake
Înainte de a ne întoarce în țară, pentru mulți dintre noi, sake-ul este un musai pe lista de suveniruri. Însă, știați că până și sake-ul diferă de la un sezon la altul?
Drept urmare, va recomandăm să încercați Hiyaoroshi Sake și Akiagari Sake, fiind specifice anotimpului de toamnă. În mod normal, sake-ul este preparat iarna, și lăsat la pasteurizat pe timp de primăvară și vară, toamna fiind momentul ideal de a-l savura.
Akiagari se deosebește prin faptul că este pasteurizat pentru a două oară pe timp de vara, iar Hiyaoroshi, pe de altă parte, nu urmează modul de preparare clasic, fiind doar pasteurizat o singură dată. Totodată, Akiagari și Hiyaoroshi sunt valabile doar toamna, așa că este o șansă unică de a le achiziționa!
Mai sunt multe de spus despre bucătăria de toamna din Japonia, însă ne dorim ca dumneavoastră să experimentați cu propriul stomac cât mai multe bucate de sezon atunci când vizitați această țară alături de Japan by Myself. Așa că, să pornim la drum cu burțile pregătite! 😊
Oana-Mihaela Dumitru,
Pasionat din Okinawa