Suntem deja obișnuiți ca în Kyoto să găsim atmosfera din trecut a Japoniei. Și, într-adevăr așa este. Kyoto a păstrat pe cât de mult posibil atmosfera istoric-culturală a diverselor ere trecute ale Japoniei. De la casele tradiționale situate pe alocuri până la numeroasele lanțuri de magazine și cafenele ascunse sub arhitectura locală, în Kyoto parcă nu poți vedea urmă de arhitectură modernă, cu excepția Gării și Turnului Kyoto.
Gara Kyoto
Inaugurată la aniversarea de 1200 de ani a orașului Kyoto, în 1997, gara cu același nume a căpătat nenumărate controverse de-a lungul anilor.
Când vă gândiți la Kyoto, cu siguranță vă gândiți la trecut, însă veți fi surprinși să vedeți cum ”naveta” care vă aduce în oraș se îmbarcă într-o gară sub forma unei nave spațiale. Știu, am folosit cam multe referințe din filmele SF hollywoodiene dar, într-un fel sau altul, așa este atmosfera din această gară: SF.

Clădirea gării a fost proiectată de arhitectul Hiroshi Hara, care a proiectat și clădirea Sky Umeda din Osaka, a 19-a cea mai înaltă clădire din Osaka. Bineînțeles, și gara Kyoto este la fel de grandioasă având, pe lângă peroanele de tren și stația de metrou, peste 238.000 metrii pătrați și 15 etaje pline cu diverse atracții.
Este în sine o destinație turistică neconformistă care oferă de la cafenele și restaurante până la spații de recreere, un hotel, un teatru și un muzeu de artă. De asemenea, în toi de sărbătoare, în incinta gării se organizează diverse spectacole festive.
Clădirea Gării Kyoto are două puncte principale de intrare: unul la nord, intrarea Karasuma și unul la sud, intrarea Hachijo.

Dacă doriți să explorați gara, vă recomandăm să vă pregătiți niște încălțări confortabile pentru că o să aveți mult de mers de la un capăt la altul al gării.
Intrarea Karasuma duce către Autogara Kyoto, Oficiul Poștal și Turnul Kyoto. Aici veți găsi Poarta Centrală principală (numită și Poarta Chuo) pentru liniile de tren JR.
Intrarea Hachijo, este față în față cu strada cu același nume. Aici sunt situate majoritatea hotelurilor din zonă, dar și diverse restaurante și magazine locale.
Cel mai simplu mod de a trece de la o intrare la alta este prin holul central. De acolo puteți accesa birourile de informație turistică și faimoasele scări care vă duc până la ultimul etaj al gării.
La ultimul etaj vă așteaptă o vedere panoramică inedită asupra orașului. Tot de acolo sus veți vedea că în vecinătatea gării se află mai multe clădiri cu arhitectură modernă. Imensa Gară Kyoto a transformat această zonă în principala zonă business a orașului. De asemenea, forma inedită a turnului Kyoto cu siguranță va ieși în evidență.

Turnul Kyoto
Prima ”pată” de modernism care a început construcția de clădiri moderne în vechia capitală a Japoniei este Turnul Kyoto.
Având 131 de metri înălțime, Turnul Kyoto este cel mai înalt edificiu din oraș.
Planificat în 1960 și construit în 1964, turnul în formă de lumânare japoneză a fost construit pentru a comemora Jocurile Olimpice de vară din același an.
Bineînțeles, toate măsurile de precauție au fost luat în considerare când turnul a fost construit, arhitectul promițând rezistență maximă cutremurelor și taifunelor.
Turnul este împărțit în două structuri distincte. Atracția principală a turului se află pe puntea de observare. Aceasta vă oferă o priveliște extraordinară a orașului, care nu este obturată de nimic. Tot de pe punte vă puteți bucura de telescoape și jocuri de tip arcade.
Clădirea care suportă turnul reprezintă a doua structură și adăpostește un hotel, diverse magazine, restaurante și un cabinet stomatologic.

Controversele
Atât gara cât și Turnul Kyoto au suferit de foarte multe controverse din partea localnicilor, și nu numai. Arhitectura ultra modernă a acestor construcții, aflată în foarte mare contrast cu numeroasele situri de patrimoniu cultural a ”murdărit” imaginea istoric-culturală a orașului.
Finalizarea stației a dat startul unui val de dezvoltare de clădiri înalte cu arhitectură modernă în zonă. Astfel, este foarte ușor să vă trageți o primă impresie greșită dacă călătoreiți pentru prima dată în Kyoto folosind trenurile de mare viteză.
Așa că, atunci când pășiți pentru prima dată în Kyoto prin Gară, nu vă lăsați dezamăgiți de atmosfera gri pe care zona o are. Îndată ce părăsiți gara și clădirile învecinate, veți păși încetul cu încetul în orașul Kyoto, unde vă așteaptă o atmosferă zen autentică, printre numeroasele case în stil japonez, patrimonii UNESCO și districte de geishe.
