Cum e să fii fumător în Țara Soarelui Răsare și care sunt regulile pe care trebuie neapărat să le respecți.
Ce trebuie șă știi înainte de a-ți aprinde o țigară:
Fumatul în Japonia atrage după sine, așa cum v-ați aștepta, o serie de particularități socio-culturale și reglementări legale, care fac din viața de fumător o experiență destul de diferită față de alte țări, și mai ales de a noastră.
În acest articol o să trecem prin câteva dintre regulile must-know, sau pe care trebuie neaparat să le știi ca fumător în Țara Soarelui Răsare, pentru a putea pleca documentat și sigur că respecți cultura locală și că n-ai să te trezești cu o amendă cel puțin memorabilă.
Dar sigur, dacă vrei să te lași de fumat, o amendă pe străzile din Tokyo ar putea să „te lecuiască”.
Fumatul în spațiile publice deschise: Doar în zonele desemnate
În Japonia, fumatul este interzis în majoritatea spațiilor publice deschise, cu excepția zonelor special desemnate. Aceste zone sunt marcate clar și situate în apropierea stațiilor de tren, pe străzile principale sau în parcuri.
- În primul și-n primul rând, fumatul pe stradă, în timpul mersului, este strict interzis în majoritatea orașelor mari, ca Tokyo, Kyoto sau Osaka. Poți fuma, în spații deschise, doar în zonele special amenajate pentru acest lucru.
- Zonele desemnate pentru fumat sunt dotate cu scrumiere și sisteme de ventilație, fiind semnalizate în mod vizibil.
După ce să te uiți ca să identifici o astfel de zonă?
În primul rând, localizarea: ele se găsesc adesea lângă stații de tren, gări, centre comerciale, clădiri de birouri sau în colțurile parcurilor, și sunt semnalizate fie prin marcaje pe trotuar, semne sau panouri verticale, sau delimitate cu gărdulețe mici sau bariere joase.
Sau, în cazul orașelor mari, poți folosi aplicații mobile ca Smoking Area Map (喫煙所マップ), IQOS Locator, dacă ești fumător de IQOS, sau Papotan, care îți arată locațiile zonelor de fumat. Dar nu ai de ce să îți faci griji, pentru că marcajele sunt scrise atât în limba japoneză cât și engleză, deci probabilitatea să nu le poți identifica este foarte mică.
Fumatul în interior: restaurante, baruri, hoteluri
Începând cu anul 2020, Japonia a înăsprit legislația privind fumatul în interior. În majoritatea restaurantelor și barurilor, fumatul este interzis, cu excepția celor care au camere separate pentru fumători, lafel și în cazul camerelor de hotel.
Cu toate acestea, în unele baruri și restaurante mici, locale, și izakaya, fumatul este încă permis, mai ales în zonele rurale sau mai puțin frecventate de către turiști.
Așadar:
- Majoritatea restaurantelor și cafenelelor interzic fumatul, cu excepția celor care au camere special amenajate pentru fumători. Acestea sunt în general bine ventilate și izolate de zona nefumătorilor.
- Restaurantele mici și izakaya (baruri tradiționale japoneze) pot permite fumatul în interior, dar acest lucru devine tot mai rar, mai ales în orașele mari.
În cazul hotelurilor, fumatul în camere de hotel pentru nefumători este strict interzis și aduce după sine amenzi, dar vestea bună este că există camerele pentru fumători, unde fumatul este permis, dar stocul poate fi limitat și trebuie să fii atent să faci rezervarea de la bun-început.
Fumatul în spații private: Trenuri, taxiuri și alte mijloace de transport
Da, avem reguli separate în ceea ce privește fumatul în mijloacele de transport:
- În trenurile shinkansen, adică trenurile de mare viteză, unele vagoane au camere speciale pentru fumători.
Recomandarea noastră: întreabă înainte de a rezerva biletul dacă trenul tău include astfel de vagoane.
- În taxiuri și autobuze, fumatul este strict interzis.
- Pe feriboturi și vapoarele de croazieră locale pot exista zone desemnate pentru fumători, dar, asemeni celor din spațiile exterioare stradale, acestea sunt marcate clar. Din nou, dacă vrei să fii sigur, întreabă înainte de a rezerva biletul.
Știi cum se spune, better safe than sorry!
Țigările electronice și alte produse cu nicotină
Japonezii au reguli separate pentru țigările electronice și altele, puțin mai complicate, pentru produse alternative de fumat pe bază de nicotină:
- Țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul, cum ar fi IQOS, sunt legale, dar trebuie folosite doar în zonele desemnate pentru fumători, la fel ca țigările tradiționale.
- Alte tipuri de țigări electronice cu nicotină beneficiază de reglementări diferite față de alte țări și, în unele cazuri, pot necesita permise speciale sau pot fi complet interzise.
Neapărat, verifică înainte de a călători dacă dispozitivul tău respectă reglementările și legile locale.
Prețul țigărilor, taxele și de unde să le cumperi: Tonomatele de țigări
În Japonia, țigările sunt considerabil mai ieftine decât în alte țări, cu câțiva lei mai ieftine chiar și decât în România:
- În medie, prețul unui pachet de țigări este de aproximativ 500-600 de yeni, adică în jur de 15-20 de lei, deși, sigur, prețurile pot varia ușor în funcție de brand.
- Dacă vrei să cumperi țigări de la automatele de țigări, care sunt destul de răspândite, ai nevoie de un card special numit „Taspo”, care verifică vârsta legală pentru cumpărare, care, în Țara Soarelui Răsare, este 20 de ani.
- Ca turist, este mai dificil să obții un astfel de card, așa că cel mai simplu este să cumperi țigări din magazine convenționale ca 7/11, Family Mart sau Lawson, sau supermarketuri, unde trebuie doar să arăți un act de identitate, dacă îți este solicitat.
Regulile culturale nescrise:
Afară de regulile și implementările legale, fumatul, ca majoritatea alegerilor care i-ar putea afecta pe cei din jur, atrage după sine o serie de „reguli nescrise” în funcție de care un fumător este considerat responsabil, sau nu.
În Japonia, fumatul este considerat un obicei personal și este văzut ca o dovadă de respect a nu îi deranja pe cei din jur. De exemplu, fumatul pasiv este luat foarte în serios, iar japonezii acordă o mare importanță respectării spațiului public și personal al celor din jur. Dar, dacă să zicem că te afli totuși în afara zonelor special amenajate, ține minte să folosești scrumiere portabile, pentru a evita aruncarea chiștoacelor pe jos, lucru care este considerat un gest extrem de nepoliticos. De ce n-ai putea să arunci chiștocul la coșul de gunoi? Pentru că, în Japonia, nu prea sunt coșuri de gunoi pe stradă, deci, dacă nu vrei să duhnești, fă-ți rost de o scrumieră portabilă.
Deși regulile par stricte, nu este chiar atât de rău.
Japonia îți oferă toată infrastructura necesară pentru a fuma în mod civilizat și respectuos, fără a comite acte care, pentru ei, înseamnă a-i deranja pe cei din jur. Asigură-te că respecți toate indicațiile speciale și normele bunului simț, iar dacă nu ești sigur în privința unui loc, mai bine întreabă. Așa cu siguranță că ai să te bucuri, fără probleme, de călătoria ta în Țara Soarelui Răsare.