Japonia, un tărâm unde trecutul este în armonie cu prezentul și viitorul, unde tradiționalul se îmbină cu modernul, unde simplitatea se face simțită în stilul de viață.
A fost mereu pentru noi, echipa Japan by Myself, foarte greu să decidem în ce anotimp Japonia își arată cea mai spectaculoasă imagine. Sunt însă cu siguranță câteva motive pentru a face o vizită Japoniei toamna, iar mai jos vom trece în revista 5 dintre ele:
1. Frunzele de arțar: Momiji
Dacă primăvara avem cireșii în plină floare ce atrag turiștii, ei bine, pe timp de toamnă avem frunzele de arțar ce pictează orașele și munții în culorile cărămizii.
În limba japoneză, momiji se traduce drept ”frunze roșiatice”, însă cuvântul mai poartă și ideea de ”frunze ce își schimbă culoarea”. Poate deja v-ați dat seama ce este în centrul tradiției în perioada acestui sezon.
Tradiția privitului frunzelor de arțar a început din Perioada Heian prin rândurile aristocraților din regiunea Kyoto. Fiind mari iubitori de natură, dar nevoind să depună prea mult efort în a admira natură, ordonau să se planteze arțari în zonele specificate de către ei. De aceea, majoritatea locurilor bune de privit arțarii le veți găși în jurul templelor. Drept urmare a acțiunilor luate de către artistocrati, cele mai populare locuri de admirat funzele de arțari sunt în regiunea Kyoto, însă există și alte locații în restul marilor orașe nippone care pot egala splendoarea frunzelor din zona fostei capitale.
La fel ca și sezonul cireșilor înfloriți, momiji au propria lor prognoză, sezonul începând din septembrie din Hokkaido, iar apoi, schimbarea culorilor frunzelor îndreptându-se spre sud. Sezonul se termină la începutul lunii decembrie.
Cea mai bună perioada de a vedea momiji este prin octombrie în regiunea Tohoku și, început de noiembrie până în decembrie pentru regiunile Kyushu și Kanto.
2. Perioada extinsa a sezonului „momiji”
E mult mai ușor să planificați o călătorie spre Japonia toamna, întrucât sezonul frunzelor de arțar durează mult mai mult decât cel de sakura. Sezonul momiji începe undeva pe la mijlocul lunii noiembrie și se încheie la începutul lunii decembrie.
În prima parte a sezonului, oamenii aleg să meargă prin munți, unde admiră frunzele de arțar. În a doua parte a sezonului, frunzele din regiunile de lângă orașele Kyoto și Tokyo încep să își schimbe culoarea, fiind momentul prielnic de a vizita atracțiile turistice pentru niște poze excepționale.
3. Mâncarea tradițională japoneză de sezon
Un motiv întemeiat pentru a vizita Japonia pe timp de toamnă este desigur, cel gastronomic! Toamna este anotimpul în care lumea culege roadele recoltelor, iar mâncărurile de sezon sunt mult mai sățioase.
Orezul nelipsit de pe masă este și el considerat un deliciu pe timp de toamna, întrucât acesta este prima recolta pe anul respectiv. De asemenea, și peștele este socotit a avea carnea mult mai sățioasă în acest sezon.
Dacă vă interesează acest subiect, mai avem pregătit un articol plin cu informații despre gastronomia din sezonul de toamnă în Japonia.
4. Vremea perfectă de a vizita Japonia
Un motiv întemeiat pentru a vizita Japonia pe timp de toamnă este desigur, cel gastronomic! Toamna este anotimpul în care lumea culege roadele recoltelor, iar mâncărurile de sezon sunt mult mai sățioase.
Orezul nelipsit de pe masă este și el considerat un deliciu pe timp de toamna, întrucât acesta este prima recolta pe anul respectiv. De asemenea, și peștele este socotit a avea carnea mult mai sățioasă în acest sezon.
Mâncărurile cele mai apreciate atât de localnici, cât și de turiști, sunt cele vândute la micile stand-uri pe care le veți găși la orice colț de stradă. De la castanele prăjite și cartofii dulci copți, până la oden(legume, ridiche și tofu fierte și servite ori în formă de supă, ori servite pe bat) și tempura din frunze de arțar. Trebuie să încercați bucătăria japoneză de sezon, altfel veți rată o jumătate din călătoria voastră!
5. Mai puțini turiști
Întrucât mulți turiști aleg să viziteze Japonia în timpul sezonului „sakura”, însă nu își dau seama că toamna are foarte multe de oferit, numărul călătorilor în timpul sezonului „momiji” este unul mai scăzut. Însă, acest aspect nu trebuie tratat că fiind un lucru negativ.
Din contra, pe timp de toamna nu veți avea parte de îmbulzelile de turiști din cadrul atracțiilor turistice, astfel, va puteți bucura de vacanță fără a fi deranjați de gălăgia creată de numărul mare de vizitatori și veți putea să vă cufundați deplin în atmosfera toamnei japoneze!
Dacă v-am stârnit pofta de vacanță în Japonia tomnatică, echipa Japan By Myself vă stă mereu la dispoziție să vă planificăm următoarea escapadă.
Oana-Mihaela Dumitru,
Pasionat din Okinawa