Cel mai probabil ați auzit de tehnologizatele toalete din Japonia, însă imaginzați-va acest scenariu:
Tocmai ați terminat de utilizat toaleta și nu aveți nicio idee cum să trageți apă. Începeți să va uitați la toate butoanele, deveniți și mai confuzi și vă întrebați de ce japonezii au nevoie de butoane pe WC. Începeți să va panicați și după câteva minute lungi, găsiți butonul de tras apa și vă spuneți că nu o să mai călcați într-o asemenea toaletă vreodată.
Și noi am trecut prin asta prima dată în Japonia. Așa că am pregătit aici toate explicațiile care vă vor ajuta să decodificați pas cu pas butoanele de la toaletele japoneze.
Pasul 1: Dezinfectați capacul toaletei
Puteți ignora acest pas, asta în cazul în care nu vă deranjează să vă așeze pe toaletă fără a pune hârtie igienică sau fără a folosi dozatorul de dezinfectare. Însă în cazul în care sunteți foarte atent la igienă, atunci o să vă intereseze următoarele sfaturi.
De obicei, la toaletele moderne, o să găsiți un dozator micuț de pulverizare pe partea laterală. Pentru curățare trebuie să luați o bucătă de hârtie, să o împăturiți, să pulverizați dezinfectant pe ea, după care să ștergeți capacul de toaletă.
Pasul 2: Îți faci treaba!
În principiu, vă puteți face treaba la toaletă fără alte pregătiri. Însă, dacă vreți să acoperiți sunetele neplăcute, căutați butonul cu semnul de notă muzicală.
Acesta va activa unele sunete pre-înregistrate care sună exact ca în momentul în care trageți apa, sau unele care imită sunete din natură.
Unicul scop al acestui buton melodios este de a estompa zgomotele neplăcute ce apar atunci când vă faceți treaba. Butonul poate fi instalat lângă multitudinea de alte butoane de pe mânreul lateral (la care vom trece în pasul următor) sau poate fi pe un panou separat de pe perete.
Pasul 3: Curățați!
Desigur că puteți să folosiți metodă veche pentru a vă curăța, însă de ce să nu folosiți bide-ul, mai ales când e așa la îndemână?
Bideu: un bazin oval, folosit pentru spălarea zonei genitale și anale.
Butoanele bideului au ilustrații după care va puteți ghida, însă dacă nu vreți să vă aventurați prea tare în necunoscut, v-am pregătit un mic dicționar:
- 止 – butonul de oprire
- お し り (oshiri) – pentru partea din spate
- ビ デ (bidet) – pentru partea din față
- リズム (rizum) – ritmul în care iese apa
- 水勢 (suisei) – presiunea apei
- 強 – mai tare – echivalentul semnului plus (+)
- 弱 – mai încet – echivalentul semnului minus (-)
- 便 座 (benza) – încălzește scaunul de toaletă
- 温水 (onusi) – încălzește apa
- 節電 (setsuden) (butonul verde din imaginea de mai jos) – pentru consum mai scăzut de energie electrică
Pasul 4: Trageți apa!
Dacă toaletă are o spălare regulată, este grozav, dar dacă nu, căutați semnul 流 す (nagasu), care indică butonul, sau butoanele, de tras apa.
Dacă sunt două butoane, semnul 大 arată butonul pentru treaba mare și 小 arată butonul pentru treaba mică.
Și cam asta e tot! Nu uitați să va spălați mâinile înainte de a iesi!
Deși la început pot părea copleșitoare, după câteva întâlniri cu toaletele japoneze vă veți întreba de ce doar marile țări asiatice s-au gândit la un asemenea răsfăț pe WC.
Și vrem să vă informăm că, din nefericire, este foarte greu să luați unul acasă.