Când ne gândim la Japonia, trebuie să recunoaștem, cu toții ne gândim la ceaiul verde matcha, la ceremonii elaborate și peisaje zen însoțite de ce băutură? Cel mai verosimil, ceai, clar.
Însă, surprinzător poate pentru unii, Japonia a dezvoltat în ultimele decenii o amplă și atent studiată cultură a cafelei, care, ca mai peste tot, variază de la tonomate de cafea, la cafenele artizanale și chiar cu variate mențiuni inter culturale.
Dacă ești băutor și iubitor, de cafea, și plănuiești o vizită în Țara Soarelui Răsare, cam la asta ar trebui să te aștepți:
Cafenele de specialitate VS kissaten
Știm cu toții, cei pe care ne preocupă, ce este cafeaua de specialitate, însă ce este o „kissaten” și cu ce diferă acest tip de cafenea de cea normală?
În orașele mari precum Tokyo, Kyoto, sau Osaka, cafenelele de specialitate sunt, la propriu, pe val. Numărul lor a crescut foarte mult și multe dintre ele oferă cafea preparată manual, pe lângă obișnuitele meniuri, prin diverse metode, cum ar fi V60, aeropress sau filtru.
Aceste tipuri de cafenele, de care avem și noi destule de altfel, în Țara Soarelui Răsare nu sunt doar locuri unde poți bea cafea de calitate, ci și adevărate temple ale detaliilor, unde fiecare pas în procesul de preparare este foarte atent calculat și controlat, ca tu să poți bea o cafea care într-adevăr să-și merite banii.
Deci până la urmă, ce sunt kissaten? În afară de o experiență ce nu trebuie ratată, aceste cafenele, zise și „tradiționale”, își au originile în anii 1920 și sunt niște cafenele relativ „normale”, dar cu o atmosferă retro, cu mobilier de lemn vechi, muzică jazz și o abordare clasică a cafelei. Practic, sunt „old-fashioned”.
Cu ce diferă, până la urmă, din punct de vedere al produsului? Spre deosebire de cafenelele moderne, aici vei găsi preparate mai simple, cum ar fi cafeaua preparată la filtru, servită adesea alături de un desert tradițional, cum ar fi cheesecake japonez sau un sandwich cu ou, ambele preparate locale, foarte populare printre japonezi.
Recomandări de lanțuri de cafenele clasice de specialitate:
- % Arabica, Kyoto – una dintre cele mai cunoscute în Japonia și la nivel internațional
- Omotesando Koffee, Tokyo – a devenit celebră pentru cafeaua artizanală servită într-un mic cub minimalist și deși locația originală a fost închisă, Omotesando Koffee continuă să ofere o experiență premium
- Onibus Coffee, Nakameguro, Tokyo – cafenea de specialitate, de dimensiuni restrânse, dar extrem de populară printre localnici
- Bear Pond Espresso, Shimokitazawa, Tokyo – atmosfera este relaxată, iar localul atrage mulți localnici pasionați de cafea
- Nephew, Tomigaya, Tokyo – pun accent pe sursa boabelor de cafea și pe metodele de preparare
- Legato, Shibuya, Tokyo – este situată la un etaj superior al unui zgârie-nori din Shibuya, oferind o priveliște panoramică impresionantă asupra orașului
Recomandări de cafenele tradiționale kissaten:
- Cafe de l’Ambre, Ginza, Tokyo – una dintre cele mai vechi și respectate kissaten din Japonia, deschisă în 1948
- L’Ambre, Kyoto – o altă cafenea emblematică, L’Ambre din Kyoto păstrează farmecul unui kissaten tradițional, adesea frecventat de localnici
- Daiichi Coffee, Nagoya
- Chatei Hatou, Shibuya, Tokyo – cafeaua este preparată la filtru și servită în mod elegant, adesea alături de deserturi japoneze clasice
- Takagi Coffee, Kyoto – populară printre localnici și turiști pentru prăjitura lor emblematică cu cafea
Starbucks din Japonia
Da, da, merită să mergi la Starbucks aici, pentru că ai să găsești câteva băuturi speciale și exclusive, adaptate gusturilor locale și tradițiilor culturale japoneze, cum ar fi Sakura Blossom Latte & Sakura Blossom Frappuccino, Azuki (Red Bean) Frappuccino, Roasted Sweet Potato Frappuccino, Melon Frappuccino, care sunt disponibile sezonier, sau Yuzu Citrus & Tea, Coffee Jelly Frappuccino și Matcha Crème Frappuccino.
De toate pentru toți, ai putea remarca, însă aceste cafele și băuturi nu sunt disponibile în alte părți ale lumii, făcându-le unice pentru vizitatorii Țării Soarelui Răsare.
Pur japonez, cafenele unice
Dacă ai auzit de cat cafe-uri, cafenelele unde îți bei cafeaua alături de feline de casă, ei bine, pregătește-te pentru experiența japoneză, unde poți să te bucuri de o cafea, în liniște, alături de reptile, arici, sau chiar bufnițe. Bine, nu suntem foarte siguri că acolo se păstrează și liniștea, dar dacă îți place și cafeaua, și bufnițele, sigur o să îți placă.
- Hedgehog Café (Harry Café, Tokyo)
- Owl Café (Fukurou Café, Tokyo)
Dacă preferi interacțiunea umană, și probabil ai văzut și câteva anime-uri, poți să mergi la maid cafe-uri, în Akihabara, cartierul tokyoit renumit pentru atracțiile de tip otaku, adică anime-uri, muzică, jocuri video și alte gadget-uri. În traducere liberă, un maid cafe este o cafenea cu servitoare, unde chelnerițele se îmbracă în costume de servitoare și se poartă ca și cum clienții ar fi angajatorii lor. Servirea include gesturi amuzante, conversații draguțe și mici spectacole sau scenete.
Și dacă din contră, te pasionează tehnologia și experiențele mai „high-tech”, poți merge în locuri ca Robot Restaurant, în Tokyo, pentru spectacolele sale cu roboți uriași și dansatori. Robot Restaurant oferă și mâncare și băuturi, transformând masa într-un show audio-vizual, dar, cu toate astea, turiștii îl frecventează mai degraba pentru spectacolele extravagante cu roboți, lumini și muzică, decât pentru experiența culinară.
![](https://japanbymyself.com/wp-content/uploads/2024/09/WhatsApp-Image-2024-09-16-at-21.34.10-1024x768.jpeg)
![](https://japanbymyself.com/wp-content/uploads/2024/09/WhatsApp-Image-2024-09-17-at-05.42.28-1024x1024.jpeg)
![](https://japanbymyself.com/wp-content/uploads/2024/09/WhatsApp-Image-2024-09-17-at-05.48.15-1024x1024.jpeg)
Inspirația din alte culturi
Dacă am enumerat câteva curiozități pur locale, este timpul să abordăm și gama largă de influențe internaționale în oferta cafelelor din Țara Soarelui Răsare. De la espresso baruri de inspirație italienească, până la cafenele cu influențe scandinave, cum este Fuglen din Tokyo, un local norvegian faimos pentru cafeaua sa prăjită light și pentru designul vintage.
Această diversitate este o dovadă a unei caracteristici importante a spiritului socio-economic japonez: modul în care Japonia adoptă tendințele globale, dar niciodată fără să le reinventeze prin filtrul culturii proprii, păstrându-și astfel stilul propriu pururea atrăgător.
Unde își beau japonezii de rând cafeaua de zi cu zi?
Cum spuneam și mai devreme, de toate pentru toți, însă cum își bea defapt un japonez de rând , cafeaua de zi cu zi? Așa cum nici noi nu o facem, nici ei nu stau la masă, la cefenele de specialitate, în fiecare zi. După cum probabil știți deja, japonezii sunt oameni care muncesc foarte mult și se dedică atent profesiei lor, motiv pentru care obiceiurile lor sunt formate după această necesitate și au la căpătâi trei termeni: rapiditate, accesibilitate și calitate.
Nu de puține ori ai să vezi japonezi cumpărându-și grăbiți cafeaua de dimineață de la konbini, adică convenience stores, sau de la automatele de băuturi care se găsesc la orice colț de stradă și, pe lângă o cafea cel puțin decentă, oferă opțiunea selectării temperaturii băuturii tale, având de ales între fierbinte și rece.
Recomandarea noastră pentru băutorii de cafea ar fi să nu fugă de aceste două opțiuni, pentru că, deși cafeaua nu este de origini sau preparată printr-un proces complex, cafelele de la konbini sau automate le pot oferi o gură din experiența autentică a ceea ce înseamnă cu adevărat să trăiești viața de zi cu zi așa cum japonezii o fac.
![](https://japanbymyself.com/wp-content/uploads/2024/09/charlesdeluvio-ptfO0GLahFM-unsplash-1024x1024.jpg)
![](https://japanbymyself.com/wp-content/uploads/2024/09/romeo-a-0e11K556HLk-unsplash-1024x1024.jpg)
Japonia oferă iubitorilor de cafea o experiență cât se poate de variată, de la automate la fiecare colț de stradă și cafenele retro, cu gustul lor tradițional al cafelei, la metode de preparare și produse elaborate, care fac dintr-o simplă ceașcă de cafea, o experiență și memorabilă, și instagramabilă.
O cafea savurată lent, poate într-o curte interioară cu vedere la un mic iaz sau pe o străduță lăturalnică dintr-un cartier din Tokyo, alături de localnici, nu sună rău deloc, nu?