Primăvara în Japonia este sinonimă cu hanami – tradiția de a admira frumusețea efemeră a florilor de cireș. Acest obicei, vechi de secole, nu doar că marchează venirea primăverii, așa cum vorbeam și în articolul precedent, dar oferă și o oportunitate tipic japoneză de reconectare cu natura.
Atât pentru turiști, cât și pentru localnici, hanami este mai mult decât o simplă plimbare – este o experiență senzorială completă, care combină peisajele spectaculoase, mâncare tradițională sezonieră și atmosfera vibrantă încărcată de această sărbătoare cu totul specială.
Cu acest lucru în minte, am strâns într-o listuță, pentru voi, 5 dintre cele mai popularde locuri în care să admiri frumusețea primăverii japoneze în toată splendoarea ei roz.

Forecast-ul oficial al florilor de cireș de anul acesta
Conform previziunilor pentru 2025, florile de cireș, sakura, vor înflori ceva mai devreme decât media obișnuită, cel puțin în unele regiuni ale Japoniei, datorită condițiilor meteorologice favorabile. Astfel, în regiunile sudice, mai calde, florile vor începe să apară în martie, urmându-și natural drumul către regiunile cu temperaturi mai scăzute, după cum urmează:


* graficul arată datele la care se așteaptă începutul înfloririi pomilor sakura, NU momentul apogeului înfloririi.
*full forecast cu datele începutului sezonului înfloririi, cât și ale apogeului înfloririi.
De ce aceste recomandări?
Cele cinci locații pe care le-am selectat pentru sunt o combinație de peisaje pitorești, accesibilitate și unicitate culturală. De la parcuri urbane pline de viață, până la locuri istorice de poveste, cum ar fi Castelul Himeji, fiecare destinație oferă o experiență distinctă. În plus, aceste locuri sunt extrem de bine facilitate, cu spații special amenajate pentru picnicuri, restaurante și evenimente sezoniere în perioada înfloririi florilor sakura.
De asemenea, mizăm pe diversitatea regiunilor – de la nordul Japoniei, cu Hirosaki, până la sudul pitoresc, astfel încât fiecare potențial vizitator să poată găsi ceva pentru sine, și să își poată alege locul ideal, în funcție de preferințe și de timpul de care dispune pentru călătorie.
1. Parcul Ueno, Tokyo
- De ce Parcul Ueno?
Situat în inima capitalei Țării Soarelui Răsare, Parcul Ueno este una dintre cele mai populare destinații pentru hanami, datorită celor peste 1.000 de cireși care îi împodobesc aleile. Atmosfera de festival domină parcul, cu tarabe care vând delicatese japoneze de sezon și grupuri animate de oameni care se bucură de picnicuri sub arcadele interminabile de flori.

- Ceva special:
O experiență cu totul secială, pe care noi am recomanda să nu o omiți, dacă ajungi în Parcul Ueno, primăvara, sunt instalațiile „yozakura” – instalații de iluminat ale pomilor sakura pe timp de noapte, transformându-le frumusețea într-un farmec nocturn desprins parcă din filme.
- Când să mergi?
Cât mai aproape de apogeul înfloririi pomilor, la final de martie.
2. Castelul Himeji, Hyogo
- De ce Castelul Himeji?
Castelul Himeji, cu zidurile sale albe, oferă un fundal impresionant pentru cei peste 1.000 de cireși care înconjoară zona. Parcul Sannomaru, din imediata vecinătate a castelului este o locație perfectă pentru a fotografia și admira, castelul și florile, de la distanța ideală.
- Ceva special:
Peisajele panoramice asupra castelului și arhitecturii acestuia, de pe dealurile și podurile din parcul său.
- Când să mergi?
Cât mai aproape de apogeul înfloririi pomilor, ideal, în prima săptămână din luna aprilie.

3. Castelul Hirosaki, Aomori

- De ce Castelul Hirosaki?
Urcând spre nordul arhipelagului japonez, Castelul Hirosaki găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri hanami, datorită celor peste 2.500 de cireși care cresc în curtea sa. Canalele curții castelului, pline de petale roz, creează un peisaj a cărui efemeritate este greu de cuprins în cuvinte.
- Ceva special:
Veste bună: canalele menționate mai devreme sunt circulabile, cu barca. O plimbare cu barca pe canalele castelului s-ar putea să fie una dintre cele mai frumoase amintiri din călătoria ta.
- Când să mergi?
Cât mai aproape de apogeul înfloririi pomilor, spre sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai.
4. Parcul Maruyama, Kyoto
- De ce Parcul Maruyama?
Te-ai putea întreba: ce poate fi atât de interesant la un parc? Ei bine, în acest parc istoric situat lângă Templul Yasaka, este cunoscut pentru un cireș singuratic, „plângător” (shidarezakura), care devine, în fiecare an, centrul de interes al manifestărilor hanami, al picnicurilor și fotografiilor. Atmosfera tradițională a Kyoto-ului trăiește în detalii și subtilități, așa că, nimic mai emblematic decât acest cireș bătrân. Sigur, parcul este înconjurat de localuri unde poți gusta preparate tradiționale de sezon.
- Ceva special:
În grădinile parcului se organizează primăvara ceremonii ale ceaiului, la care poți participa și gusta ceaiul verde tradițional matcha sub ramurile înflorite.
- Când să mergi?
Cât mai aproape de apogeul înfloririi pomilor, ultimele zile ale lunii martie – începutul lunii aprilie.

5. Muntele Yoshino, Nara
- De ce Muntele Yoshino?
Saving the best for last, acest munte legendar se bucură de acoperământul său format din peste 30.000 de cireși, plantați la diferite altitudini, oferind o panoramă impresionantă de flori care par să îl acopere pe de-a întregul. Este o destinație perfectă pentru cei care caută să îmbine natura cu istoria, datorită templelor și sanctuarelor din zonă, Muntele Yoshino fiind și punctul de plecare către traseul de pelerinaj pe muntele sacru Omine.
- Ceva special:
Priveliștea de ansamblu de pe Hanayagura Viewpoint, care oferă o panoramă completă asupra pădurilor de cireși, la propriu.
- Când să mergi?
Cât mai aproape de apogeul înfloririi pomilor, spre începutul lunii aprilie.

Tips and Tricks pentru a te bucura de hanami:
Referindu-ne, din nou, la articolul nostru precedent despre cum să te bucuri de primăverile japoneze, în care vă spuneam cât de greu este să îți faci loc printre sutele de turiști și localnici în această perioadă extrem de populară a Țării Soarelui Răsare, amintim, încă o dată, câteva sfaturi foarte importante pentru a te putea bucura, sau încerca, cel puțin, să te bucuri, de un moment de liniște, în această perioadă aglomerată:
- Planifică și rezervă din timp: Verifică din timp dacă locurile unde vrei să ajungi, fie pentru un picnic la hanami, fie pentru o masă tradițională, oferă posibilitatea rezervării și asigură-te că ajungi devreme, mai ales în locațiile populare, pentru că majoritatea se ocupă foarte repede.
- Ia cu tine preparate tradiționale: Întregește-ți experiența cu preparate specifice hanami, pe care le poți găsi la convenience store, sau tarabe stradale, în parcuri sau grădini, și bucură-te de deserturi cum ar fi sakura mochi și hanami dango.
- Nu exclude plimbările de seară: Verifică dacă în drumul tău nu cumva există o locație de hanami care să dispună de instalații luminoase special amenajate, care transformă peisajul de zi într-unul lafel de fermecător, și, posibil, mai puțin aglomerat.

Așadar, fie că alegi un parc urban plin de forfota capitalei, sau un loc istoric liniștit, aceste destinații te vor conecta cu spiritul autentic al Japoniei și îți vor permite să simți, pe pielea ta, ce este de fapt hanami – reconectare cu frumusețea simplă a vieții.
Indiferent de destinația aleasă, fiecare loc spune o poveste diferită despre tradiția hanami și despre relația specială a japonezilor cu natura.