Cel mai probabil, otaku vă duce gândul la animații sau jocuri video. Într-adevăr, cele două sunt foarte strâns legate, însă un otaku nu se oprește doar la elemente multimedia.
Otaku a devenit un fenomen mondial datorită subculturii pop care s-a dezvoltat în Japonia. În esență, un otaku este un colecționar evlavios, care își dedică mare parte din timp și bani pasiunii sale.
Punctul de pornire a fost dezvoltarea tehnologică a Japoniei după cel de-al doilea război mondial. În timp, fiecare trend nou în tehnologie a atras după sine valuri de pasionați, chiar fanatici. Calculatoarele personale au deschis apetitul pentru componente hardware sau software. Apoi, odată cu avansarea evoluției tehnologice, atenția s-a îndreptat spre caracterele fictive din benzile desenate japoneze (manga), care au început să fie animate și proiectate.
Nu a durat mult până să apară grupuri de fani înrăiți care să colecționeze zeci de DVD-uri cu animațiile sau jocuri video. Apoi, din dorința grupurilor de fani de a aduce caracterele digitale la viață au apărut colecționarii de figurine și cafenelele tematice, idol-i pop și cosplay-eri, care se găsesc din abundență în Akihabara, locul unde a luat naștere subcultura otaku.
Până nu de mult, cuvântul a căpătat chiar o conotație negativă la adresa acestor persoane. Pe tărâmurile nipone, prin anii ’90, în urma unui incident macabru care a marcat grupurile de otaku, acestea au început să fie considerate drept grupuri de indivizi fără viață socială, care stau toată ziua în casă (de altfel, otaku, în japoneză, este un termen onorific pentru a descrie casa altei persoane) și care își dedică tot timpul pasiunilor lor, în loc să socializeze sau să întâlnească persoane noi.
Internetul a preluat însă termenul, care a câștigat teren în Statele Unite, unde era folosit pentru persoanele înnebunite după animațiile japoneze, fără să aibă neapărat o conotație negativă.
Cu trecerea timpului, anime–urile au căpătat tot mai multă admirație peste hotare și a adus un impact pozitiv asupra turismului Japoniei. Cultura japoneză s-a răspândit rapid și în alte țări prin aceste animații și tot mai multe persoane, atât din Japonia, cât și de peste Ocean, au început să se autodefinească otaku.
În prezent, o persoană care se consideră otaku a rămas un colecționar înrăit, termenul s-a reabilitat și s-a și diversificat pe categorii. Otaku este atât despre calculatoare, roboței și figurine, cât și despre cosplay, concertele de idol-i și cafenele tematice.
Dacă doriți să aflați mai multe despre cosplay și cum a pătruns în viața de zi cu zi a cafenelelor tematice, vă invit să citiți și acest articol.
Parte din subcultura otaku – cosplay în viața de zi cu zi a japonezilor
Ce poate fi mai important pentru un anime otaku decât să-și vadă caracterele preferate în carne și oase? Sigur, o colecție bogată de figurine e o comoară pentru un colecționar înrăit, dar este cu totul altceva atunci când poți să te pui în papucii caracterelor animate.
Așa a luat naștere cosplay-ul, activitatea prin care o persoană se deghizează într-un caracter fictiv pe care îl imită. Pasiunea pentru figurine se transformă în pasiune pentru costume. În Japonia, puteți vedea astfel de persoane deghizate pe străzile din Akihabara, dar și în cafenelele tematice, care îl folosesc drept atu comercial.
Cele mai cunoscute astfel de cafenele sunt Maidcafe-urile, unde chelnerițele poartă costume de cameriste franțuzoaice și imită personaje din anime-uri. Pe lângă tradiționalele antreuri și cafele, puteți “comanda” concerte oferite de chelnerițe sau jucați jocuri de societate cu acestea.
Varianta lor masculină sunt Butlercafe-urile, unde chelnerii sunt îmbrăcați în frac și se comportă ca niște majordomi din perioada aristocrată.
O altă formă prin care cosplay-ul transformă în realitate fanteziile otaku este prin idol-i. Acestea sunt niște cântărețe îmbrăcate colorat, care își încântă publicul otaku prin muzică și dans. Publicul otaku le apreciază pentru că poate interacționa foarte ușor cu ele, iar admiratorii primesc poze și autografe.
Subculutra otaku este, deci, creatoare de fenomene ieșite din comun, caracteristice pentru cultura pop a Japoniei. Să nu vă mire, așadar, când cutreierați străzile din marile orașe nipone, dacă vedeți tineri în costume care mai de care mai extravagante. Sunt otaku, și-au scos pasiunea la vedere.